April 26, 2007

Portugália - folytatás Tomár, Fátima, Batalha és AlcobacaPortugália Európa egyik legrégibb állama, első lakói a kelta ibérek voltak, a leszármazottaikat luzitánoknak nevezték el a rómaiak. Spanyolországhoz hasonlóan Portugália sem úszta meg az arab inváziót. Róma bukását követően, gót uralom alá került, a mórok könyörtelenül megdöntötték a vizigót királyságot és emirátus hoztak létre Cordobában.
A XI. században Lisszabon környékén létrejött a Portugál Grófság, majd 1139-ben Portugália grófja megsemmisítő csapást mért a mórokra és I. Alfonz néven az ország királyává kiáltotta ki magát. A távozó mórok olyan építészeti és művészeti örökséget hagytak magunk után, amely napjainkig is erőteljesen érezteti a hatását.
A XV. és a XVI. században nagy gyarmatbirodalmat építettek ki, Portugália ekkor élte fénykorát. Fontos tengeri hatalommá vált, és többek között elfoglalta Ceutát (Észak-Afrika) is.
1910-ben lett köztársaság, majd később egy államcsíny és egy diktatúra után szép lassan demokratizálódni kezdett. Portugália alapító tagja a NATO-nak és tagja az Európai Uniónak is.

Tomár
Dacolva a szokásos, őrjöngő forgalommal útra kelünk, a Nabáo folyó két partján fekvő csodálatos Tomárba igyekszünk, a templomos lovagok székhelyére. A valaha közvetlen pápai irányítás alá tartozott katonai rend a Szentföldre tartó zarándokutak biztonságát garantálta a keresztes háborúk alatt. A később e helyen alapított Krisztus rendi kolostor vastag falai üdítő enyhet adnak a nagy hőségben. Elkápráztatnak a dupla csavart márványoszlopok, a fennkölt ornamentikájú kerengők és a káptalanterem. Az elegáns kert bokrait ma is francia minta szerint nyírják, a pihenő padokat szép, színes fajansz mozaikok borítják.

Fátima a római katolikus világ legszentebb zarándok helye.
1917 május 13-án három parasztgyereknek megjelent itt Szűz Mária, és egy tölgyfa tetejéről szólt hozzájuk. Figyelmeztette őket, hogy Oroszországban hamarosan háborús eseményekre kerül sor, a világbéke megőrzéséhez buzgó imádságra és áldozatokra van szükség. A látomás sorozat fél éven át minden hónap 13. napján megismétlődött, valamilyen különös oknál fogva október 13-án érte el csúcspontját, amikor hetvenezer zarándok és bámészkodó szeme láttára a nap – állítólag – tüzes labdaként végig gurult az égbolton. A tanuk közül még számosan ma is életben vannak és ma is él az egyik gyermek, az apácává lett Lucia nővér, a coimbrai carmelita kolostor lakója.
A jelenés helyén hatalmas kolostor templom épült fel. Évente mintegy négy millióan keresik fel. Sokan térden csúszva teszik meg a fényes márványon az utolsó 800 métert a szentéjig.
Bent a templomban éppen esküvő van, a fiatal pap csoda szépen énekel, kihangosítják, így a selymes tenor betölti az épület előtti hatalmas teret. Megnézzük az ifjú párt, a nem túl magasra nőtt menyasszony ruhája csupa csipke és tüll csoda, ilyen lehetett Hófehérke, csak ennek, szegénynek van egy kis diszkrét bajusza is.
A zarándokok többsége piknikezik a teret körülölelő árnyas ligetekben. Kompletten megterítenek a számtalan kempingasztalon, óriási a család, a kipakolás. Ebéd után szieszta, leterítenek egy-egy plédet a földre, és horkolva alszanak. Közben a gyerekek hangosan sikongatva körbe rohangálnak, de ez nem zavarja szundítókat.

A Batalha-kolostor Portugál utunk, és talán valamennyi utunk legeslegszebb székesegyháza. A szó „csatát” jelent. Ez a méz-sárga építészeti gyöngyszem váratlanul tűnik fel az útkanyarban, és akkor szinte nem is tud megmozdulni az ember ennyi szépség láttán.
Az impozáns épület I. János király fogadalmi temploma, aki megígérte, hogy ha sikerül legyőznie a kasztíliai seregeket hálája jeléül hatalmas kolostort emeltet és azt Szűz Mária kegyeibe ajánlja. A király seregei fényes győzelmet arattak, de a templom soha nem készült el teljesen.
A gyönyörű székesegyház méretei, a vízköpőkkel ékesített támpillérek, és a dísz tornyocskák látványa egyszerre lenyűgöző és tiszteletet parancsoló. Egészen egyedülálló a nyolcszögletű sírkápolna. Itt nyugszik I. János király a feleségével Lancaster Philippával, és itt van eltemetve hat fiúk közül négy, köztük Tengerész Henrik is.


A befejezetlen rotunda igazi csoda, eredeti, boltíves gótikus kiképzését Manuel-stílusú díszítések borítják. A teteje évszázadok óta nem épült fel.Alcobaça
templomát és kolostorát egy gyorsvizű patak fölé építették és a patak még ma is átzuhog a régi kolostor gigantikus konyháján. A szabadtüzű tűzhely kéménye szó szerint toronymagasságú.
A falakon körben, a hatalmas kő mosogatókba, szépen faragott vízköpő szörnyek fejéből ömlik a jéghideg tiszta víz, és figyelemre méltó technikai bravúrral a vizet el is lehet zárni!
Az egész konyha a tetejéig (ez kb. 40 méter!) ki van csempézve. A kő munkaasztalok egyenként húsz négyzetméteresek. Jó nagy vacsorákat rendzhettek itt hajdanán!

A templom igazi nevezetessége az itt nyugvó, szerencsétlen sorsú királyasszony, Donna Inez de Castro, aki Dom Pedro szerelme volt, és titokban össze is házasodtak.
A zord atya, I. Alfonz király annyira ellenezte a házasságukat, hogy a biztonság kedvéért meg is gyilkoltatta szegény Inezt. De ebben a veszélyes korban az öreg Alfonz király sem tudta elkerülni a szomorú sorsát, így hamarosan őt is megölték, és Dom Pedrot királlyá koronázták. Pedro, felhasználva immár korlátlan hatalmát, kiásatta a sírból boldogtalan hitvesét, és királyi pompával újra eltemetette. Előtte azonban szörnyű bosszút állt a gyilkosokon és arra kényszeríttette a főurakat, hogy csókolják meg Donna Inez kezét (aki ugye, akkor már két éve nem élt! Rémes!).
A két szerelmes díszes sírja egymással szemben van elhelyezve, hogy a feltámadáskor egymást lássák meg először.
A templomban este koncert lesz. Óriási szerencsénk van, mert a hirtelen lezárják a kijáratokat, egy kicsi, köpcös farmernadrágos erősen kopaszodó férfi körül ugrál mindenki. Kiderül, hogy ő a nagy sztár. A nevét sajnos ma sem tudom, de soha szebben nem hallottam még énekelni az Ave Máriát. A felséges hang tökéletesen feledtetni tudta az előnytelen külsőt és éteri magasságokba emelte a szerencsés hallgatót.No comments: